Sok z kartonu czy sok samodzielnie wyciskany?

Dla nikogo na pewno nie będzie żadnym zaskoczeniem informacja, że soki owocowe i warzywne z kartonów kupowanych w sklepach nie mają tak dobrych właściwości prozdrowotnych jak soki przygotowywane samodzielnie. W przypadku soków wyciskanych w domu mamy pewność, że nie ma w nich barwników czy konserwantów, a do tego nikt na pewno ich nie słodził i nie rozcieńczał wodą. Trzeba wiedzieć, że soki ze sklepów produkuje się niemal zawsze z koncentratu, który potem uzupełnia się wodą. Do tego dochodzi jeszcze proces pasteryzacji, czyli podgrzewania do wysokich temperatur, co niszczy wiele z cennych i delikatnych substancji.

Nie dowiemy się także, w jakich warunkach sok został realnie wyprodukowany. Możliwość przeczytania jego składu to jedno, ale pewność, że nie ma w nim żadnych zanieczyszczeń, to już inna sprawa. Zapominać zresztą nie można także o tym, że owoce, które idą na sok, często są raczej umiarkowanej jakości. Wielu producentów wykorzystuje w tym celu tylko spady, czyli owoce uszkodzone, przejrzałe i nadgniłe, które nie mogą trafić do sprzedaży w innej formie. Kupując sok w kartonie zawsze ryzykujemy, że może to być produkt niskiej jakości. Produkcja soków w domu W warunkach domowych sok możemy wyciskać ręcznie, przy użyciu prostych prasek, z wykorzystaniem wyciskarek lub używając sokowirówki. Wyciskanie ręczne, na przykład przy użyciu widelca, gazy i sitka, to proces długi, żmudny, meczący i do tego mało skuteczny.

zdrowe domowe soki wyciskaneNie nadaje się też praktycznie do niczego innego, niż do cytrusów. Podobnie jest z mechanicznymi praskami, które wycisną jako tako pomarańczę, ale to szczyt ich możliwości. Sokowirówki to w tym kontekście urządzenia klasyczne i najbardziej rozpowszechnione. Ich wadą jest to, że sok w nich jest podgrzewany i napowietrzany, co znacznie ogranicza jego jakość. Sokowirówki łatwo się też zapychają i trzeba je często czyścić w czasie pracy. Zamiast nich można użyć blendera, ale bywa to skomplikowane, ponieważ z łatwością można uzyskać dzięki niemu mus, ale sok to już inna sprawa. Opcją optymalna są wyciskarki, które miażdżą podane im surowce i w ten sposób wyciskaj z nich sok. Taki sok jest niemal idealny, zawiera odrobinę miąższu i nie ma problemu nawet z najtwardszymi czy najbardziej włóknistymi rzeczami, jak kapusta. Urządzenia ręczne są tanie, chociaż nie tak wszechstronne, jak urządzenia z kielichami, które często są w stanie pracować zupełnie autonomicznie.