Najlepsza roślinna Matcha Latte

Nasza roślinna matcha latte pomaga zwiększyć metabolizm, spalić kalorie, uspokoić umysł, poprawić nastrój i koncentrację oraz zrelaksować ciało. Całkiem niesamowite rzeczy, prawda? Dziękuję Elmhurst za sponsorowanie tego wpisu!

Jestem zwolenniczką roślinnej mocy, co oznacza, że jem dużo owoców, warzyw, orzechów i nasion. Oznacza to również, że piję dużo mleka orzechowego i używam go w naszych przepisach. Wyznania: Od jakiegoś czasu staram się zmniejszyć ilość kawy i zwiększyć ilość matcha latte, które piję. Dlaczego? Więcej antyoksydantów, mniej stresu nadnerczy i brak nabiału... wszystko to zrobi mojemu ciału trochę więcej dobrego. Przetestowałam wiele przepisów i dowiedziałam się, że rodzaj mleka, którego używam, robi OGROMNĄ różnicę w tym, jak bardzo mi smakuje. Podsumowując: Mleka orzechowe są tam, gdzie jest ich miejsce!

Moja podróż z mlekiem orzechowym rozpoczęła się w 2009 roku, kiedy usłyszałam jak ktoś powiedział, że "ludzie są jedynymi ssakami, które piją mleko w dorosłym życiu". To utkwiło mi w pamięci w dziwny sposób i zaczęłam szukać alternatyw, które byłyby kremowe, bogate w białko i gęste od składników odżywczych. Mleko orzechowe jest tym, na czym wylądowałam i co piję teraz najczęściej. Ale tak jak w przypadku mleka mlecznego, szybko odkryłam, że nie wszystkie mleka roślinne są stworzone tak samo - podzielę się więcej na ten temat później.

Ostatnio waham się pomiędzy mlekiem z nerkowców, mlekiem z orzechów włoskich, mlekiem kokosowym i mlekiem migdałowym, ale powiedziałabym, że mleko migdałowe jest moim ulubionym. Co rodzi pytanie, które często dostaję: jaka jest różnica między mlekiem migdałowym a mlecznym (krowim)?

Mleko migdałowe vs. Mleko mleczne

Przejdźmy najpierw do rzeczy oczywistych: mleko krowie to po prostu... mleko od krów. Mleko migdałowe pochodzi od (zgadliście) migdałów. Ale pójdźmy o krok dalej. Jeśli nie jesteś wegetarianinem lub nie tolerujesz laktozy, jaki jest tego cel? Czy nadal dostarczają one odpowiednich wartości odżywczych? I co równie ważne (jeśli nie ważniejsze), jak smakuje?

Niesłodzone mleko migdałowe jest mniej kaloryczne niż "zwykłe" mleko. Jest wolne od cholesterolu, tłuszczów nasyconych i laktozy. Z drugiej strony, mleko krowie jest bogate w wapń, potas i witaminę D. Chociaż migdały są doskonałym roślinnym źródłem białka, mleko migdałowe często nie jest. Jednak zarówno niesłodzone, jak i zwykłe mleko migdałowe od Elmhurst mają jedne z najwyższych ilości białka na porcję, ze względu na proces, którego używają do ich tworzenia (więcej na ten temat przeczytasz tutaj).

Jeśli chodzi o smak, wielu producentów mleka migdałowego będzie dodać stabilizatory, takie jak karagen, aby zagęścić mleko migdałowe i dać mu pożądaną teksturę. Karagen jest pochodną wodorostów, które mogą powodować problemy trawienne u niektórych osób. Unikam go, gdy mam taką możliwość.

Elmhurst jest moją ulubioną marką od dłuższego czasu, jednym z powodów jest to, że nie mają żadnych dodatków w swoich mlekach orzechowych. Proces ich firmy zapewnia niewiarygodnie gładki i kremowy efekt końcowy, że jesteśmy po prostu, dobrze, orzechy o. Mają też naprawdę fajną historię związaną z tą marką! (Dlatego właśnie skontaktowałam się z nimi, aby sprawdzić, czy zechcieliby współpracować przy tworzeniu tego wpisu).

Elmhurst nie jest obcy przemysłowi mleczarskiemu. W rzeczywistości były one # 1 dostawcą nabiału na Wschodnim Wybrzeżu przez dziesięciolecia. Ale w 2016 roku CEO Henry Schwarz, syn współzałożyciela Maxa Schwartza, dostrzegł okazję. W wieku 82 lat zamknął Elmhurst Dairy i przyjął nowy model z planem: stworzyć produkty clean label, które byłyby tak samo pyszne i pożywne jak mleko mleczne. Po dwóch latach ich wersja "dojrzałego" nabiału stała się wielkim hitem.

Naprawdę fajną rzeczą w Elmhurst, jednak (oprócz tego, że nie zawiera żadnych niepotrzebnych wypełniaczy), jest to, że oprócz ich mleka orzechowego, stworzyli również mleka zbożowe - w tym owsiane i z brązowego ryżu - idealne dla tych, którzy są wrażliwi na orzechy i tych, którzy szukają innej opcji opartej na roślinach. Moje osobiste ulubione to niesłodzone mleczne migdały i niesłodzone mleczne orzechy laskowe - kliknij na jeden z tych linków, aby kupić te produkty. Możesz sprawdzić wszystkie odmiany mleka roślinnego tutaj.

Jakie są korzyści płynące z mleka roślinnego?

Wracając do pytania za milion dolarów: czy lepsze jest mleko mleczne czy roślinne?

To naprawdę zależy od Ciebie i tego, czego potrzebujesz. To nie jest czarna lub biała odpowiedź' tak bardzo, jak niektórzy próbują sprawić, by się wydawało. W moim domu nadal spożywamy trochę organicznego mleka pełnego i jogurtu, ale mleko orzechowe jest naszym głównym produktem. Nowoczesne praktyki produkcji mleka są często kwestionowane, co ma wpływ na spożycie mleka. Picie mleka roślinnego gwarantuje, że otrzymujemy produkt wolny od antybiotyków, hormonów i innych niezdrowych dodatków, które występują w nabiale. Oczywiście, mleka roślinne są również popularne wśród tych, którzy są uczuleni lub nietolerują mleka mlecznego, oprócz tych, którzy kwestionują potencjalną wrażliwość na żywność. Ale wszystkie te powody na bok, smak i różnorodność są również ogromną atrakcją dla wielu, w tym dla mnie!

Teraz, chcę podzielić się z Tobą najlepszym przepisem na roślinną matcha latte:

SKŁADNIKI

  • 1 filiżanka niesłodzonych mlecznych migdałów Elmhurst
  • 1 1/2 łyżeczki proszku matcha
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii, opcjonalnie

INSTRUKCJA:

  1. Umieść Elmhurst Milked Almonds w małym rondelku i delikatnie podgrzać do bardzo gorącej, ale nie wrzącej.
  2. W międzyczasie, umieść proszek matcha w kubku i wlej 1/4 szklanki wrzącej wody, aby powstała pasta.
  3. Jeśli używasz wanilii, wmieszaj ją do gorących Mlecznych Migdałów. Aby uzyskać pienistą konsystencję, umieść mleko migdałowe w blenderze i miksuj przez 10-15 sekund na wysokich obrotach. Lub użyć trzepaczki do matcha, aby spienić mleko ręcznie.
  4. Wlać mleko migdałowe do kubka z herbatą matcha, dodając pianę na wierzch. Pij natychmiast.

Wspomniałem, że migdał jest preferowanym smakiem, ale ostatnio wypróbowałem niesłodzony smak orzechów laskowych Elmhurst, który był świetnym dodatkiem do mojej rotacji. Wykonane tylko z orzechów laskowych i filtrowanej wody, składniki zdecydowanie sprawdzają się! Możesz zobaczyć więcej ich odmian poniżej*.

Czego szukać w wysokiej jakości mleku orzechowym:

Ze wszystkimi opcjami tam, może być trudno wiedzieć, co jest najlepsze. Oto główne rzeczy, których szukam w mleku orzechowym:

  • Brak stabilizatorów i gum, takich jak karagen, chleb świętojański czy ksantan.
  • Wersje niesłodzone zawierają tylko dwa składniki: filtrowaną wodę + "wydojone" orzechy
  • Płukane po przybyciu z farmy (drugie mycie), aby zapewnić czystość
  • Proces mielenia na zimno rozdziela orzechy na ich podstawowe składniki bez konieczności ich podgrzewania, co pomaga zachować wartości odżywcze
  • Używamy opakowań z certyfikatem FSC i nadających się do recyklingu.

Elmhurst spełnia wszystkie te kryteria, a nawet kilka. Poza tym uważam, że ich opakowania są również superfajne. Podoba mi się, że nie mają na opakowaniu żadnych marketingowych twierdzeń - są proste, a to świadczy o ich produkcie. Produkt dosłownie sprzedaje się sam.