Które owoce najlepiej nadają się do wyciskania z nich soku?

Które owoce najlepiej nadają się do wyciskania z nich soku?

Soki można wyciskać praktycznie z wszystkich owoców i warzyw, co umożliwiły nowoczesne wyciskarki, ale niektóre produkty nadają się do tego bardziej niż inne: - winogrona – najlepsze są te pulchne i niepomarszczone; idealny owoc do wyciskania soku musi być mocno przytwierdzony do łodygi i mieć nienaruszoną skórkę; - mango – tuta trzeba koniecznie znaleźć owoce dojrzałe, czyli mające silny, tropikalny zapach, którego brak oznacza zbyt wczesne zebranie mango; przejrzałe mango, czyli owoc miękki i poobijany, także nie powinien być wykorzystywany do produkcji soku; - awokado – owoc powinien mieć ciemnobrązową skórkę, która świadczy o jego odpowiednim stopniu dojrzewania; awokado twarde lub zielone nie da dobrego soku; - kiwi – sprawdzanie kiwi pod kątem soku polega na lekkim ściśnięciu owocu pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym tak, by bez problemu dało się go minimalnie wgnieść; - melon – najlepsze melony mają ciemne nasiona; melony z gatunków bez nasion trzeba oceniać po jakości miąższu i szukać okazów bez białych pasów, ale o gładkiej konsystencji owocu; - cytryna –powinny się charakteryzować gładką i lekko wilgotną skórką; najzdrowsze są okazy w pełni dojrzałe, nie sklepowe propozycje przeznaczone do dojrzewania w domu; - arbuz – odpowiednio dojrzały arbuz posiada jasną, najczęściej żółtą plamę gdzieś na swojej powierzchni; należy wybierać owoce bardzo ciężkie w stosunku do swojej objętości, gdyż wtedy jest w nich dużo wody; - brzoskwinia – idealny owoc jest miękki i pachnący, ale nie poobijany; - pomarańcza – owoce przeznaczone na sok są twarde i ciężkie oraz posiadają gładką skórkę; najlepiej jest wybierać owoce duże o ewidentnie cienkiej skórce; - truskawki – powinny mieć zachowane zielone szypułki; - jabłka – optymalne są żółte i zielone owoce posiadające lekkie zarumienienie; - banany – dobry na sok banan nie powinien posiadać czarnych plan na skórce, ale nie może być też twardy, gdyż wtedy nie ma w nim wody; końce banana na sok muszą być koniecznie całkowicie nienaruszone.